Çocuklarda Bağlanma Problemi Nedir?

 

Çocuklarda Bağlanma Nedir?

Bağlanma, anne karnında başlar. Bu ilk bağlanmadan itibaren, doğumdan sonraki süreçte de bebeğin bakım vereniyle kurduğu ilişki, hayatının geri kalanındaki hemen hemen bütün ilişkilerini ve ilişki içerisindeki davranış biçimlerini etkiler. Evlerde sağlıklı bakım veren ebeveynler ile birlikte büyütülmüş olan çocuklarla, hayatının yüzde 90’ını bakım evlerinde veya bu gibi kurumlarda geçirmiş olan çocuklar birbirleriyle karşılaştırıldığında, aile ortamında büyümüş çocukların yüzde 74’ünün herhangi bir kaygıdan, endişeden uzak bir bağlanma davranışı ortaya koydukları, bakım evlerinde veya kurumlarda büyümüş çocukların ise sadece yüzde 20’sinin olumlu, güvenli bir bağlanma davranışına sahip oldukları görülmüştür.

 

Çocuklarda Bağlanma Araştırması

ABD’de hükümet tarafından 2003 yılında yapılan bir araştırma, ülkede 170 bin çocuğa kötü davranıldığını, bunların 90 bininin cinsel tacize uğradığını ortaya koymuş; bu sebeple ülkede kötü muamele gören 523 bin çocuk ve genç evlerinden alınarak hükümetin temin ettiği fonlarla çalışan bakım evlerine yerleştirilmiştir. Ne var ki, bu kötü muamele gören çocukların çoğunluğu, onlara bir şekilde bakım veren ebeveynlerine bağlı kalmış ve evlerine bir gün döneceklerini umut etmişlerdir. Bu verilen araştırmalar oldukça çarpıcı. Buna benzer onlarca araştırma daha mevcut. Tüm bunlar bize ne anlatıyor; şüphesiz ki aile kavramının yeni doğan üzerinde inanılmaz bir etkisi olduğunu. Kötü muamele gördüğü halde o ailesine kavuşmayı bekleyen çocuklar, o eve dönseler bile gerçekten mutlu bir hayat mı sürecekler? Tabi ki hayır. Muhtemelen sosyal ilişkileri zayıf ve farklı olumsuz davranışlar sergileyen yetişkinlere dönüşecekler, bunları araştırmalar söylüyor.

 

Çocuklarda Bağlanma Analizi

Bir bebeğin anne karnından itibaren ve bebekliğin devamı boyunca çevresinden aldığı sevgi, saygı, olumlu bakım, ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde giderilmesi, oyun oynanması; bu bakımı veren kişiyle güvenli bağlanmanın gerçekleşmesini sağlar. Bebekler çevrelerindeki stresi hisseder, isteksiz bakımı hisseder, kötü muameleyi hisseder, gerginliği hisseder. Hem de anne karnından itibaren. O yüzden sevgili bakım veren kişiler, bebeğiniz gergin, sinirli, yoğun ağlama durumları mı yaşıyor. Öncelikle kendi duygu durumunuzun bir analizini yapmanızı öneririm, yardım almanız gerekebilir.

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogWISC-IV Zeka Testi Nedir? WISC-IV Ne İçin Kullanılır?

Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ ve PSİKODRAMA MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 09-04-2024 10:09:30